Feestdagen

In Spanje kent men veel feestdagen, die worden bepaald door de overheid, de autonome regio’s en lokale overheden. Daarnaast zijn er ook veel (meerdaagse) gebeurtenissen zoals carnaval of de bekende feria’s.
Houd er rekening mee dat op feestdagen de winkels en supermarkten gesloten kunnen zijn, zeker in de kleinere plaatsen. De grote steden zullen wel vaak genoeg voorzieningen open hebben, met name voor de toeristen.

Januari

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen

Maart

19 Maart – San Jose

April 

2 april – Goede Vrijdag
5 april – Pasen

Mei

1 mei – Dag van de Arbeid

Juni

24 Juni – San Juan

Augustus

15 augustus – Maria Tenhemelopneming

September

9 September – Dag van Valencia

Oktober

12 oktober – Día de la Hispanidad (Columbusdag)

December

7 december – Día de la Constitución (Dag van de Grondwet)
8 december – Onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

Feesten

De Spanjaarden kennen er veel en ik beschrijf nu alleen de belangrijkste en die we zelf hebben meegemaakt.

Drie Koningen

Zoals ik al aangaf in ons reisverslag van Andalusïe in 2020, waren wij op 6 januari in Jerez de la Frontera en vierden we daar Drie Koningen.

Dit is waar elk kind het hele jaar naar uitkijkt want je krijgt “regalos”, de cadeautjes! Vergelijk het met ons “Sinterklaasfeest” wat in Spanje niet bestaat. Zoals in het Kerstverhaal benoemd zijn dit de mysterieuze mannen uit het Verre Oosten en duiken ze op 6 januari in heel het land op. Ze worden de “Los Reyes Magos” in Spanje genoemd. Grappig genoeg komen ze in veel steden ook aan per boot en hebben ook een schare “helpers” en dansers met zich mee. De fleurig geklede mannen worden op praalwagens rond gereden door de stad en delen duizenden kilo’s snoep uit. Eenmaal thuis aangekomen krijgen de kinderen dan ook het speelgoed van de goede mannen! Hieronder de foto’s van de optocht in Jerez de la Frontera.

Semana Santa

In de week vóór Pasen vinden er door het hele land processies plaats die het lijden en de verrijzenis van Christus uitbeelden. Deze week wordt de Heilige Week genoemd, La Semana Santa.
Tijdens de processies worden “pasos” door de straten gedragen, dit zijn beelden en taferelen die soms wel 1500 kg zwaar kunnen zijn. De voornamelijk mannen dragen deze beelden in grote groepen en ze lopen in een speciaal wiegend ritme. Ben je uitverkorene om als “nazareño” (diegene die de pasos dragen) te mogen dienen dan is dat een hele eer voor familie en kennissen.
Wat je ook veel ziet zijn de boetelingen in pij met puntkap over het hoofd. Het is even schrikken als je ze ziet, wij kennen ze voornamelijk van TV als engerds uit de VS.
Voor de meeste Spanjaarden is de Semana Santa het hoogtepunt van het jaar, met elke dag processies maar die van witte donderdag, goede vrijdag en paaszondag zijn het meest indrukwekkend.
Hieronder zie je foto’s van de processie waar Jennifer bij was in 2024 in Sevilla.

Ferias

De ferias zijn te vergelijken met de Hollandse kermis gecombineerd met folklore feesten. Er is voor de gehele familie vertier en het is ook een gelegenheid om iedereen weer te zien, oud inwoners komen er speciaal voor naar hun geboorteplaats voor terug. Zeker in Andalusïe zie je de vrouwen in hun mooie traditionele flamenco jurken rondlopen. De heren, de caballeros, lopen in strakke broeken en vestjes, de trajes genoemd. Soms komen ze te paard, wat natuurlijk indrukwekkend is en er wordt aan paardendressuur gedaan ter vermaak. Uiteraard is er veel te eten, soms moet je reserveren in exclusieve tenten maar is voldoende voor iedereen. Voor de kinderen zijn er kermisatracties en allerlei schiet/gooi/hengel-karren om knuffels en ander speelgoed te winnen. Als klein kind was ik hier ook altijd bij, in Fuengirola in de jaren zeventig toen ook nog alles puur en rauw was in die streek. Dat zijn herinneringen die ik koester. Hieronder wat foto’s uit mijn jeugd en vele jaren later in Cádiz (2012).