Goed om te weten!

Om niet voor verrassingen komen te staan is het belangrijk om je vooraf goed te laten informeren als je een hus koopt in Spanje. Er zijn voldoende rampverhalen van mensen die na de koop de bekende kat in zak hadden gekocht en vervolgens enorme financiële schade hebben opgelopen. We hebben talloze officiële overheidssites bekeken en menig website van bemiddelaars gezien en het is een heel karwei om alles op een rijtje te krijgen.

Wat voor ons heel goed werkte was om de tijd te nemen en van alle kennis die je opdoet een verslag te maken, in een document of spreadsheet. Maak, als je interessante websites ziet, een bookmark in een speciale folder. Zodat je snel in een oogopslag de sites kunt raadplegen als er een vraag opkomt.

  1. Maak gebruik van informatiebronnen
  2. Zorg voor juridische ondersteuning
  3. Ons advies: neem een eigen aankoopmakelaar.

1. Informatiebronnen

Als informatiebronnen gebruiken wij de vele FaceBook groepen die er zijn:

En vooral die laatste groep heeft voor ons de boel versneld. Op deze facebook groep van Anita Viergever biedt zij een Masterclass aan waarin heel veel belangrijke en nuttige informatie wordt gegeven. Ja, je zult een bedragje moeten investeren maar daarmee krijg je toegang tot een intranet waar je in de vorm van een 13 stappen programma met video’s het pad naar je droomhuis wordt uitgestippeld. Je kunt het op je eigen tempo bekijken en he tis voor eeuwig, dus nieuwe video’s komen ook tot je beschikking. Je wordt als lid van de Masterclass ook toegelaten tot de besloten Innercircle groep. Daar vind je gelijkgestemden die soms verder zijn dan jij en waar je goede referenties van kunt halen.
Anita is daarnaast ook (Nederlands) belastingadviseur en kan je fiscaal adviseren voor je laatste aangifte in Nederland en je pensioen e.d. Het is gewoon een heel lief en eerlijk persoon dus meld je bij haar groep aan is ons advies. Ze woont een groot deel van het jaar in Spanje en helpt ter plekke met het je in contact brengen met de juiste mensen.

2. Juridische ondersteuning

Zo gold dit ook voor onze advocaat. Gedurende onze orïentatie was wel duidelijk geworden dat je goede juridische ondersteuning nodig hebt. In Nederland werkt het aankopen van een huis anders dan in Spanje en een advocaat ter plekke kan voorkomen dat er onverwachte lijken uit de kast vallen. Anita Viergever stelde een advocatenkantoor voor in Vélez-Málaga en we kregen een Nederlandse advocaat toegewezen die middels een notariële volmacht voor ons het felbegeerde NIE-nummer regelde voor een aantrekkelijke prijs en binnen twee weken. Dit is veel eenvoudiger dan het zelf doen, want zaken lopen toch altijd anders op een politiebureau, zeker als je de taal nog niet machtig bent.

Deze advocaat zal bij een aankoop van het huis alle juridische zaken voor je uitzoeken, rusten er nog schulden op, kloppen de gegevens in het Kadaster wel, zijn ernog andere belanghebbenden of erfgenamen/eigenaren? Het ontzorgt en het voorkomt veel leed achteraf. De kosten voor een advocaat voor al deze services is relatief laag te noemen in vergelijking met Nederland.
Let op: een veelvoorkomende andere term is “gestor” maar dat is niet hetzelfde als een advocaat. De gestor is eigenlijk een boekhouder, iemand die voor jou later de belastingaangifte kan doen. Verwar die twee niet met elkaar.

3. Neem een aankoopmakelaar in de arm

Je leest veel verhalen dat je prima zelf dat huis kunt kopen want de verkoopmakelaar ontvangt de commissie van de verkopende partij en je kunt er veel geld mee besparen. Dat kan soms goed gaan, maar niet elke koper is bedreven in het aankopen van huizen en soms ziet een aankoopmakelaar net iets meer dan jij. De courtage (bemiddelingskosten voor de makelaar) zit in de verkoopprijs wordt soms verdeeld tussen de verkoop- en aankoopmakelaar, dit zijn onderlinge afspraken en alleen in het geval dat je aankoopmakelaar actief op zoek gaat en dat huis voor je vindt. Beiden hebben geen belang bij een prijsverlaging want dat is nadelig.

Maar als je zelf een huis hebt gevonden via de Idealista-achtige websites en je neemt zelf een aankoopmakelaar mee dan heeft de verkopende makelaar geen afspraak met deze persoon en is er geen verdeling van commissie. Dan dien je ook zelf met de aankoopmakelaar een percentage af te spreken. Of in ons geval hebben we ook de afspraak gemaakt dat als hij minimaal een x-percentage onder de vraagprijs onderhandelt, we een extra commissie betalen.
De besparing is hoe dan ook groter als dat lukt en we hebben het er graag voor over om uit te besteden.

Wij werken met Olav van der Willik van Andalucía320.com uit Rincón de la Victoria. Zie zijn website voor meer informatie.